Kopplingen mellan tarmflora och akne

Över 70 år har gått sedan dermatologerna (hudläkarna) John H. Stokes och Donald M. Pillsbury först föreslog en gastrointestinal mekanism, det vill säga koppling mellan matsmältningssystemet och andra organ, för depression, ångest och hudåkommor såsom akne. Stokes och Pillsbury föreslog en hypotes att emotionella tillstånd kan förändra den normala tarmfloran, öka intestinal permeabilitet även kallat läckande tarm och bidra till systemisk inflammation. Bland de åtgärder som förespråkas av Stokes och Pillsbury var intag av probiotiska bakterier som Lactobacillus acidophilus för att förbättra tillstånden. Flera aspekter av mage-tarm-hjärna-hud-teorin har nyligen bekräftats. Förmågan hos tarmfloran och intag av probiotika, det vill säga kosttillskott av nyttiga tarmbakterier, att påverka systemisk inflammation, oxidativ stress, glykemisk kontroll, lipidhalt och även humör kan ha stor betydelse i akne och hudrelaterade besvär.

Tillskott av Probiotika av högsta kvalitet rekommenderas varmt vid akne. Bra probiotika ska innehåller många icke-konkurrerande stammar och höga doser. Flora Plus+ är den bästa probiotikan som finns på marknaden. Läs om hur du doserar den i programmet.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Köp e-boken på AdlibrisBokus eller Publit.

Referenser

Whitney P Bowecor, Alan C Logan. Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?  Gut Pathog. 2011; 3: 1.