zink akne

Zinkbrist är inte bra om du har akne

Det finns i dagsläget mycket forskning som pekar på att brist på zink är dåligt för den som lider av akne. Det verkar som om zink har både antibakteriella egenskaper och antiinflammatoriska egenskaper. Zink är ett spårämne som är livsviktigt för människan och som är involverat i många processer i cellerna. Zink är en del av flera hundra olika enzymer som påverkar ämnesomsättningen av bland annat proteiner, kolhydrater och fett. Det är även viktigt för immunförsvaret och för att läka sår. Forskning på personer med akne visar att de har signifikant lägre nivåer av zink men även E-vitamin i jämförelse med personer som inte lider av akne. Ostron är ett av de mest zinkrika livsmedel som finns. Den bästa formen av zink via kosttillskott är zink från MegaFood. Dosen är dessutom väl anpassad för ett kontinuerligt intag, varken för högt eller för lågt. Köp inte lågkvalitetszink, då är det bättre att avstå. Det gör mer skada än nytta.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Köp e-boken på AdlibrisBokus eller Publit.

Referenser

J Drugs Dermatol. 2013 May;12(5):542-5. The clinical effects of zinc as a topical or oral agent on the clinical response and pathophysiologic mechanisms of acne: a systematic review of the literature. Brandt S.

Ann Dermatol Venereol. 2004 May;131(5):455-60. Zinc salts in dermatology. Stéphan F, Revuz J.

Cutan Ocul Toxicol. 2014 Jun;33(2):99-102. Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris. Ozuguz P, Dogruk Kacar S, Ekiz O, Takci Z, Balta I, Kalkan G.

Ann Pharmacother. 1996 Feb;30(2):186-7. Zinc deficiency and taste disorders. Heyneman CA.