Forskning kopplar samman kost och akne

Forskning visar att acne vulgaris, en epidemisk inflammatorisk hudsjukdom som normalt uppstår under tonåren, är nära besläktad med västerländsk kost. Tre stora livsmedels klasser som förvärrar akne är:

  • Hyperglykemiska kolhydrater
  • Mjölk och mejeriprodukter
  • Mättade fetter [vissa specifika mättade fettsyror, inte alla] inklusive transfetter i kombination av för litet intag av omega-3 fettsyror.

Avvikelser i talgkvantitet (hyperseborrhea) och sammansättning (dysseborrhea) främjar bakterien Propionibacterium acnes överväxt och biofilmsbildning vilket ökar risken för akne. Kosten är en faktor för dessa avvikelser. En paleo-liknande kost berikad med grönsaker [obs inte alla typer] och fisk ger stöd till näringsterapi för akne vulgaris. Den kost som rekommenderas i Akneakutens program har under många år visat sig fungera för att permanent bli av med akne och finnar.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser

Melnik BC.Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Jul 15;8:371-88.

Kopplingen mellan tarmflora och akne

Över 70 år har gått sedan dermatologerna (hudläkarna) John H. Stokes och Donald M. Pillsbury först föreslog en gastrointestinal mekanism, det vill säga koppling mellan matsmältningssystemet och andra organ, för depression, ångest och hudåkommor såsom akne. Stokes och Pillsbury föreslog en hypotes att emotionella tillstånd kan förändra den normala tarmfloran, öka intestinal permeabilitet även kallat läckande tarm och bidra till systemisk inflammation. Bland de åtgärder som förespråkas av Stokes och Pillsbury var intag av probiotiska bakterier som Lactobacillus acidophilus för att förbättra tillstånden. Flera aspekter av mage-tarm-hjärna-hud-teorin har nyligen bekräftats. Förmågan hos tarmfloran och intag av probiotika, det vill säga kosttillskott av nyttiga tarmbakterier, att påverka systemisk inflammation, oxidativ stress, glykemisk kontroll, lipidhalt och även humör kan ha stor betydelse i akne och hudrelaterade besvär.

Tillskott av Probiotika av högsta kvalitet rekommenderas varmt vid akne. Bra probiotika ska innehåller många icke-konkurrerande stammar och höga doser. Här är den bästa varianten som finns på marknaden. Läs om hur du doserar den i programmet.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser

Whitney P Bowecor, Alan C Logan. Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?  Gut Pathog. 2011; 3: 1.

Zinkbrist är inte bra om du har akne

Det finns i dagsläget mycket forskning som pekar på att brist på zink är dåligt för den som lider av akne. Det verkar som om zink har både antibakteriella egenskaper och antiinflammatoriska egenskaper. Zink är ett spårämne som är livsviktigt för människan och som är involverat i många processer i cellerna. Zink är en del av flera hundra olika enzymer som påverkar ämnesomsättningen av bland annat proteiner, kolhydrater och fett. Det är även viktigt för immunförsvaret och för att läka sår. Forskning på personer med akne visar att de har signifikant lägre nivåer av zink men även E-vitamin i jämförelse med personer som inte lider av akne. Ostron är ett av de mest zinkrika livsmedel som finns. Den bästa formen av zink via kosttillskott är denna. Dosen är dessutom väl anpassad för ett kontinuerligt intag, varken för högt eller för lågt. Köp inte lågkvalitetszink, då är det bättre att avstå. Det gör mer skada än nytta.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser

J Drugs Dermatol. 2013 May;12(5):542-5. The clinical effects of zinc as a topical or oral agent on the clinical response and pathophysiologic mechanisms of acne: a systematic review of the literature. Brandt S.

Ann Dermatol Venereol. 2004 May;131(5):455-60. Zinc salts in dermatology. Stéphan F, Revuz J.

Cutan Ocul Toxicol. 2014 Jun;33(2):99-102. Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris. Ozuguz P, Dogruk Kacar S, Ekiz O, Takci Z, Balta I, Kalkan G.

Ann Pharmacother. 1996 Feb;30(2):186-7. Zinc deficiency and taste disorders. Heyneman CA.

Stress och acne är starkt korrelerat

Ny forskning visar att stress och acne är starkt korrelerat. Forskare undersökte 144 stycken kvinnliga läkarstuderande. Man använde systemet global acne grading system (GAGS) för att fastställa svårighetsgraden av acne i förhållande till den så kallade Perceived Stress Scale (PSS). Resultatet visar att stress är starkt korrelerat med acne. Med andra ord bör man lägga till stress som en faktor vid egenvård av akne. I Akneprogrammet rekommenderar vi inte bara rätt kost och andra faktorer för att bli av med akne utan även en mycket bra, effektiv och enkel metod för att bli av med stress.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser
Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017 Dec 5;10:503-506. The association between stress and acne among female medical students in Jeddah, Saudi Arabia. Zari S, Alrahmani D.


Varning för antibiotika vid akne – antibiotikaresistens!

Forskning visar att behandling med antibiotika mot svår akne kan leda till antibiotikaresistens mot bakterien som skapar akne, Propionibacterium acnes.

Propionibacterium acnes förekommer som en naturlig del av hudens flora men den är även inblandad vid svår och inflammerad akne. Antibiotika som tetracyklin och eryhtromycin har använts i över 20 år för att behandla akne men förutom att skapa svåra mag- och tarmbesvär, inte lösa grundorsaken till akne så visar ny forskning av det även kan leda till antibiotikaresistens. Forskare tog hudprov på 99 patienter med svår akne. I den grupp som fick antibiotika hade betydligt fler personer antibiotikaresistent Propionibacterium acnes i jämförelse med den grupp som fick antibiotika. Forskarna säger: “Användningen av antibiotika ska begränsas och andra metoder bör testas först.”

Vi på Akneakuten.se är starkt emot antibiotika eftersom vi vet vad det kan leda till samt att det inte bearbetar grundorsaken. Våra kunder har blivit av med både lätt och svår akne helt utan antibiotika.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser
American Society For Microbiology. (2001, May 25). Treating Acne With Antibiotics Leads To Resistance. ScienceDaily. Retrieved March 23, 2018 from www.sciencedaily.com/releases/2001/05/010524061717.htm


D-vitamin minskar besvär med akne avsevärt

En ny studie som publicerats i PLoS One fann att låg D-vitaminstatus förknippades med både uppkomsten och svårighetsgraden av akne. Studien pekar på att D-vitamin förbättrar inflammatoriska akne redan efter 8 veckor.

Acne vulgaris, eller akne, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom där talgkörtlarna, som smörjer huden, blir igensatta vilket leder till bakteriell överväxt. Den som lider av akne utvecklar inte sällan pormaskar, röda ömma knölar eller finnar i ansiktet, nacke, axlar, bröst eller på överarmarna. Nu visar alltså forskning att D-vitamin spelar en viktig roll för hudens hälsa.

D-vitamin har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper. D-vitamin bidrar till antimikrobiella peptider (kedjor av aminosyror), som motverkar de bakterier som akne ger upphov till. Dessutom har in vitro-studier identifierat vitamin D-receptorer i sebocyter, cellerna som bildar talgkörtlar, vilket tyder på D-vitamin kan spela en roll i patofysiologin för akne.

I den aktuella studien utvärderade forskarna D-vitaminnivåer hos 80 patienter med akne och 80 friska kontrollpersoner. De som fick aknebehandling, kortikosteroider, D-vitamin eller med ytterligare inflammatoriska tillstånd uteslöts från studien. Deltagarna fick sina D-vitaminnivåer mätta och det visade sig att D-vitaminbrist var korrelerat med graden av akne och inflammatoriska akneutbrott. Därefter gavs deltagarna tillskott av D-vitamin under två månader. Deltagarna bedömdes sedan av tre oberoende dermatologer (som ej visste om deltagarna fick eller inte fick tillskott av D-vitamin) vid start samt efter två, fyra och åtta veckor. Svårighetsgraden bestämdes enligt den globala akne-klassificeringssystemet (GAG). De som fick tillskott av D-vitamin fick signifikanta förbättringar gällande akne och hudinflammationer placebogruppen. Köp bästa D-vitamin här men läs först om hur du ska dosera i programmet. 

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser
Sturges, M. & Cannell, JJ. Vitamin D status inversely associated with acne, according to new study. The Vitamin D Council Blog & Newsletter, 2016.

Seul-Ki Lim et. Al. Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial. PLoS One, 2016.
Ta inte Accutane, Roaccutan – kan leda till ögoninfektion

Forskning visar att de vanliga aknemedicinerna Accutane och Roacutan kan öka risken ögoninfektion. Risken är dubbelt så stor bland dem som tar medicinerna. Studien omfattar nästan 15 000 tonåringar visar att just förekomsten av ögoninflammation var dubbelt så stor bland de ungdomar som tog Accutane eller Roacutan. En vanlig bieffekt med Accutane och Roacutan är att man får mycket torr hy och forskarna menar att det är naturligt att dessa mediciner även påverkar smörjningen av ögonlocken, speciellt körtlarna längs med ögonlocket. Med tiden kan detta leda till degenerering av hornhinnan. Akneakuten.se erbjuder ett program där du slipper ta  Accutane eller Roacutan.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser
Inbal Goldshtein. Ocular Adverse Effects of Systemic Treatment With Isotretinoin. Archives of Dermatology, 2012; 1 DOI: 10.1001/archdermatol.2012.352

Botar Pantotensyra (Vitamin B5) akne eller är det en bluff?

Vitamin B5 även kallat Pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin som ombildas till Pantetin – ett förstadium till Coenzyme-A. Det är ett ämne som bland annat ingår i alla cellers metabolism av energigivande ämnen. År 1997 publicerade Doktor Lit-Hung Leung, i Journal of Orthromolecular Medicine Vol. 12 Number 2, 1997, en studie som visade att stora doser av Pantotensyra avsevärt förbättrade akne. Teorin bakom den påstådda akneförbättrande effekten är att kroppen behöver Coenzyme-A för fettmetabolismen samt produktionen av hormoner. Coenzyme-A bildas av tre andra ämnen: AdenosineTriPhosphate (ATP), Cystein och Pantotensyra. Om kroppen lider brist på pantotensyra kommer bildandet av Coenzyme-A försämras och kroppen kommer då att prioritera produktionen av hormoner framför fettmetabolismen. Med tiden ackumuleras därmed fett i talgkörteln som leder till ökad akne. Med ett ökat intag av Pantotensyra antas däremot fettmetabolismen i talgkörteln att normaliseras och akne att minska. Det finns emellertid kritik mot Doktor Lit-Hung Leungs studie som inte är en dubbelblindstudie och tyvärr finns det inga andra studier gjorda som påvisar sambandet mellan ökat intag av Pantotensyra och minskad akne.

Vidare finns det inga vetenskapliga belägg för att kroppen skulle prioritera hormonproduktionen framför fettmetabolismen. Emellertid finns det mycket som talar för att Pantotensyra skulle fungera bra som aknebehandling eftersom det finns en stor grupp människor som har provat behandlingen och fått mycket bra resultat i sin aknebehandling. I Doktor Lit-Hung Leungs studie användes extremt höga doser: 10 gram Pantotensyra per dag uppdelat på fyra tillfällen under dagen. Denna dos är otroligt hög och vi kan absolut inte rekommendera den eftersom det finns risker med bland annat håravfall förknippat med den doseringsnivån. Observera att det dagliga referensintaget (DRI) är 7 mg Pantotensyra per dag. Emellertid är DRI för lågt om du vill använda Pantotensyra för aknebehandling. Vi rekommenderar istället att du tar ett högkvalitativt B-complex av whole food för att motverka obalanser i din B-vitaminstatus. Obalanser kan uppstå om du tar enskilda B-vitamintillskott under längre tid. 

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Akne kopplat till depression och mental ohälsa

I en stor studie där man använt data från 1986 till 2012 har forskare kommit fram till att personer med acne har 63 % högre risk att utveckla depression. Dr. Isabelle Vallerand, en av de ledande forskarna bakom studien som publicerats i British Journal of Dermatology, säger att denna studie belyser en viktig koppling mellan hudsjukdomar och psykisk sjukdom och att risken för att depression är som högst under perioden strax efter att man blivit diagnostiserad med acne. Hudens hälsa har en klar och tydlig påverkan på den övergripande mentala hälsan. Vallerand säger vidare att “för patienter med akne handlar det om mer än bara en kvissla – acne kan leda till betydande psykiska problem och bör tas på allvar.”

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser
I.A. Vallerand, R.T. Lewinson, L.M. Parsons, M.W. Lowerison, A.D. Frolkis, G.G. Kaplan, C. Barnabe, A.G.M. Bulloch, S.B. Patten. Risk of depression among patients with acne in the U.K.: a population-based cohort study. British Journal of Dermatology, 2018.