Forskning visar att acne vulgaris, en epidemisk inflammatorisk hudsjukdom som normalt uppstår under tonåren, är nära besläktad med västerländsk kost. Tre stora livsmedels klasser som förvärrar akne är:

  • Hyperglykemiska kolhydrater
  • Mjölk och mejeriprodukter
  • Mättade fetter [vissa specifika mättade fettsyror, inte alla] inklusive transfetter i kombination av för litet intag av omega-3 fettsyror.

Avvikelser i talgkvantitet (hyperseborrhea) och sammansättning (dysseborrhea) främjar bakterien Propionibacterium acnes överväxt och biofilmsbildning vilket ökar risken för akne. Kosten är en faktor för dessa avvikelser. En paleo-liknande kost berikad med grönsaker [obs inte alla typer] och fisk ger stöd till näringsterapi för akne vulgaris. Den kost som rekommenderas i Akneakutens program har under många år visat sig fungera för att permanent bli av med akne och finnar.

Akneprogrammet säljs som e-bok för att bli av med akne. Du köper e-boken här för 149 kr. Betalning sker helt säkert via företaget Publit och Klarna. 

Referenser

Melnik BC.Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Jul 15;8:371-88.