Forskning visar att acne vulgaris, en epidemisk inflammatorisk hudsjukdom som normalt uppstår under tonåren, är nära besläktad med västerländsk kost. Tre stora livsmedels klasser som förvärrar akne är:

  • Hyperglykemiska kolhydrater
  • Mjölk och mejeriprodukter
  • Mättade fetter [vissa specifika mättade fettsyror, inte alla] inklusive transfetter i kombination av för litet intag av omega-3 fettsyror.

Avvikelser i talgkvantitet (hyperseborrhea) och sammansättning (dysseborrhea) främjar bakterien Propionibacterium acnes överväxt och biofilmsbildning vilket ökar risken för akne. Kosten är en faktor för dessa avvikelser. En paleo-liknande kost berikad med grönsaker [obs inte alla typer] och fisk ger stöd till näringsterapi för akne vulgaris. Den kost som rekommenderas i Akneakutens program har under många år visat sig fungera för att permanent bli av med akne och finnar.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Du köper den lättast på Adlibris och Bokus. Se nedan.

Referenser

Melnik BC.Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Jul 15;8:371-88.