antibiotika och akne

Varning för antibiotika vid akne – antibiotikaresistens!

Forskning visar att behandling med antibiotika mot svår akne kan leda till antibiotikaresistens mot bakterien som skapar akne, Propionibacterium acnes.

Propionibacterium acnes förekommer som en naturlig del av hudens flora men den är även inblandad vid svår och inflammerad akne. Antibiotika som tetracyklin och eryhtromycin har använts i över 20 år för att behandla akne men förutom att skapa svåra mag- och tarmbesvär, inte lösa grundorsaken till akne så visar ny forskning av det även kan leda till antibiotikaresistens. Forskare tog hudprov på 99 patienter med svår akne. I den grupp som fick antibiotika hade betydligt fler personer antibiotikaresistent Propionibacterium acnes i jämförelse med den grupp som fick antibiotika. Forskarna skriver:

“Användningen av antibiotika ska begränsas och andra metoder bör testas först.”

Vi är starkt emot antibiotika för behandling av akne och finnar eftersom det kan leda antibiotikaresistens, svåra magtarmbesvär och candida samt att det inte bearbetar grundorsaken. De som följt programmet har blivit av med både lätt och svår akne helt utan att behöva ta antibiotika.

Akneprogrammet säljs som e-bok med ett program som hjälper dig att bli av med akne. Köp e-boken på AdlibrisBokus eller Publit.

Referenser
American Society For Microbiology. (2001, May 25). Treating Acne With Antibiotics Leads To Resistance. ScienceDaily. Retrieved March 23, 2018